Madrid – weekendtur for livsnytere

22. oktober 2011, kl 15:44 | Skrevet av: Absolutt KRS | Del på Facebook - TwitterMadrid er byen som byr på seg selv. Et eldorado for alle som liker god mat, sosiale møtepunkter, sene kvelder, kunst, design og trendy shopping.

Lokalbefolkningen sier at den som skapte Madrid må ha glemt å lukke døra når de var ferdige med jobben, og at det er derfor folk fra hele verden har innvandret byen i århundrer og bidratt til den stadige byforandringen. Madrid er tilrettelagt for alle og eid av ingen; et møtested for ideer, kultur og handel, hvor alt har sin plass i en konstant utvikling.

Madrid har stort sett alt bortsett fra strender, kanskje er det derfor nordmenn reiser til Barcelona og ikke til Madrid når de vil oppleve spansk storbyfølelse. Spanjolene bruker å si at mens Barcelona har personligheten, har Madrid personlighetene.

Folk her er mer imøtekommende og tolerante, kanskje nettopp fordi det er en by av innflyttere. Men selv om Madrid nok kan misunne Barcelona de gylne strendene og nærheten til havet, så er Madrid en stolt by som troner på den store flate Mesetaen (høysletta) som strekker seg over hele sentral-Spania. Og det var nettopp tronen, med den spanske monarken Felipe 2. i spissen, som i 1561 bestemte seg for å flytte hovedstaden fra Toledo til Madrid.

De første kongene, Felipe 2. og Carlos 3. ville gjerne at byen skulle bli like staselig som London og Paris. De hentet inn berømte byplanleggere og arkitekter og satte seg store mål. Bykjernen ble bygd for overklassen, mange palasser og andre praktbygg ble oppført og store avenyer anlagt. Byen er full av monumenter, både i form av bygninger og andre arkitektoniske mesterverk som kan ta pusten fra de fleste. Mange av de flotteste bygningene huser i dag banker og andre pengesterke institusjoner, men også mange er gjort om til kunstsentra, hoteller og restauranter som vi besøkende kan nyte godt av. Selv om byen er stor med sine vel 3 millioner innbyggere, er selve sentrum ganske kompakt og kan oppleves til fots. Byen ligger på 650 meters høyde og har derfor årstider som vi er vant med; iskalde vintre og varme somre.

guernica

Byen som aldri sover

Er du et A-menneske som konstant teller kalorier? Vel, da er nok ikke Madrid byen for deg. Her skal det nemlig spises - gjerne dag og natt på en av byens 3000 restauranter og tusenvis av barer.

Spania er kanskje også det eneste landet i vår tidssone man kommer døgnvill hjem igjen fra, for her begynner alt sent. Det er helt vanlig å bestille bord på en restaurant kl.23.00, og mange stenger ikke kjøkkenet før i ett-to tida på natta. Det betyr også at mange av spisestedene som åpner døra tidligere enn klokka ni er beregnet på turister, så ta deg heller en liten matbit i løpet av ettermiddagen og vent med middagen til du kan spise der de lokale spiser.

Som New York er også Madrid kjent for å være byen som aldri sover. Klubbene fylles sjelden opp før i to-tre tiden og stenger gjerne i sekstiden. Og hvis du tenker at det er tid for og stupe i seng så glem det… da møtes faktisk alle nattuglene på en “chocolatería” for å spise “churros con chocolate” (lange, frityrstekte stenger man dypper i varm, tykk sjokolade). Den mest anerkjente og populære ”chocolatería” i sentrum er uten tvil San Ginés.

Plaza Mayor, som på norsk betyr hovedplassen, har alltid hatt en stor betydning i Madrid beboernes liv. Går vi tilbake i historien kan vi lese at dette tidligere var arena for alt fra offentlige henrettelser under inkvisisjonen til kulturelle begivenheter i form av teaterforestillinger, kongelige seremonier og tyrefekting.

I dag fungerer Plaza Mayor som gamlebyens vakre salong, med utallige kafeer, barer og massevis av restauranter som serverer tradisjonelle retter og tapas i alle varianter. Madrid er som de fleste spanske storbyer smekkfull av åpne plasser og torg, og man bør også få med seg den koselige Plaza Santa Ana. Her finner vi et av Madrids lekreste hoteller, ME by Melía, som har en fantastisk takterrasse og flott utsikt over byen. Koselige barer og restauranter finner du i samme område: Los Gabrieles, et tidligere bordell, kjent for sine fantastiske veggfliser, salsa og cocktails. La Venecia er en koselig gammel sherrybar og vil du høre god gammeldags jazz går du på Café Central. Hemingways stamsted ” La Cervecería Alemana” finner du også her.

 picasso

El Paseo del Arte

Byen har et imponerende kulturliv og noen av verdens beste kunstmuseer, med Museo del Prado, Museo Nacional de Arte Reina Sofía og MuseoThyssen-Bornemisza som tre av de ypperste. Prado har en samling på over 8000 kunstverk fra mange hundreår i europeisk kunst, med Goya, Velázquez og Zurbaran som noen av de største navnene. Reina Sofía-museet har en fantastisk samling med samtidskunst av bl.a Miró, Klee og Dalí i tillegg til Picassos mest berømte bilde Guernica. I Thyssen-Bornemisza museet finner vi et bredt utvalg av moderne kunst, Monet er blant kunstnere som er godt representert. Alle disse samlingene finner vi innenfor et lite geografisk område, på eller rundt den berømte Paseo del Prado eller Paseo del Arte (kunstpromenaden) som avenyen blir kalt på folkemunne. Etter flotte kunstopplevelser anbefales en tur i den flotte naturparken ”El Parque del Retiro” som ligger et par kvartal bak Prado museet.

 madrid

Trendy shopping
Du finner alle de store designerne representert i Madrid, som i alle store byer. Mange av disse butikkene ligger i snobbestrøket Salamanca, byens mest eksklusive strøk. Men mye mer interessant, rimelig og trendy shopping gjør du i Chueca området. I gatene som heter Fuencarral og Hortaleza finner du spennende design, små interiørbutikker, bokhandlere og delikatessebutikker.

Den mer kommersielle shoppingen kan du gjøre rundt Plaza Mayor, Puerta del Sol og på selve hovedgaten Gran Vía.Vis alle utgaver